lördag 17 april 2010

Pimpy Green


Våren är här. Ljuset, gruset och förvirringen av att inte riktigt veta vad man skall ta på sig. Hemma väntar trädgården av att få sig en ansiktslyftning. Kamma, borsta och räfsa fram de små gröna stjälkar som så vackert har trängt fram ur jorden. Människor kommer fram likt björnar ur idet och vandrar sömndrucket omkring i sina trädgårdar för att leta uppgifter. I garagen hänger trädgårdsredskap snyggt utmed väggarna eller ligger slängda i ett hörnet i källaren. Så som dom lades där i höstas. Trädgårdsredskap är oftast utformade enbart för att fylla sin funktion. Vackra. Knappast men det kanske inte är så viktigt. Eller. Att bara fungera och hålla i all evighet. Vad hände med det estetiska. Utseendet. Varför berövades våra trädgårdsredskap den möjligheten att vara spännande till sitt utseende. Få vara individuell. Att få sitta fasthållen i armarna på en person som stolt visar upp för sina grannar att jag minsann är inte bara funktionell utan snygg. Rolig eller bara underlig. Någon säger:
- Wow!! Vilken rolig borste…..den ser ut som en…..Kolla skottkärran och handtagen…benen är likt kvinnoben…Kolla räfsan…den ser ut som en orm…!
Jag pratar ofta om form och funktion. Att fungera och vara snyggt att titta på. Det första är något vi alla kan enas om. Saker bör fungera. Men det där andra. Snyggt, estetiskt, tilltalande är något vi lämnar till betraktarens ögon. Men det är nog så viktigt. Kanske mer viktigt än någonsin. Det gör vardagen så mycket mer spännande. Där går konsten in som en kil och testar gränserna. Konst är likt kryddan för maten. När trädgårdsredskap fortfarande är trädgårdsredskap men, med det där lilla extra. Kryddan. Konsten. Då händer något. Då blir det plötsligt lite speciellt att gå ut den där dagen och kratta i landet, köra skottkärra eller borsta utanför huset. Jag ger redskapen en chans att visa vad dom går för. Jag ger dom chansen att växa och känna sig lite speciell. Det där vi behöver känna varje dag vi går ut i trädgården. Pimpy Green är ordet för årstiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar