tisdag 16 mars 2010

Världens lyckligaste folk....


Min bild av Danmark krackelerar fullständigt när jag läser Lena Sundströms bok ” Världens lyckligaste folk”. Mina barndoms minnen av Danmark där vi via Helsingborg/Helsingör och de snabba 20 minuterna det tog oss att komma till en helt annan värld än den stela svenska. Cigarr rökande lilaklädda män med hängslen och kvinnor som rökte pipa och cyklade på konstiga cyklar som var tillverkade i Christiania. Öl i alla dess former och höjdaren dynamit var det starkaste som fanns. Det fanns något avslappnat över landet och en känsla av att man liksom fnyste åt lagen och auktoriteter. För mig var det sandstränder och Legoland och ett omöjligt språk som vi härmade i ett. Någonstans i ungdomen och på senare tid har det via medierna dykt upp en liksom lite komisk gubbe vid namn Mogens Glistrup som har representerat en fallang eller en ytterlighet i dansk högerpolitik. Ett av hans slagord var:
- håll Danmark rent, led en svensk till färjan.
I och med att han fick så många anhängare i sin smått rasistiska vision om Danmark blev han omtalad och en förebild för många och även för den nu ledande politikern Pia Kjärsgaard som är ledaren i Danske Folkeparti.
Lena Sundström har gjort en spännande resa under ett år i ett Danmark, i en invandrartät stadsdel i Köpenhamn och försökt att penetrera varför danskarna har utvecklat denna syn på sina invandrare och skapat en så invandrar fientlig attityd. Språktester, och allmänna kunskapstester har varit närmast omöjliga klara för invandrare och dessutom om man testade de på helt vanliga danskar. Lena ger en väldigt klar och spännande bild av dansk politik och framförallt den insikten i hur det gick till när Muhammed karikatyrerna publicerades och vad som hände. Jag rekommenderar den och kommer fortfarande att ta en sväng till Danmark men kanske ha en liten annan bild av vilka dom är..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar